Andraste ve Evanuris Bağlantıları

Aşağıdaki yazı, Dragon Age: Inquisition’dan ve önceki oyunlardan spoiler içerir.

Dragon Age: Origins çıktığından beri, Andraste ve Mythal arasındaki bağlantılar kimi kişilerin dikkatini çekmiştir. Örneğin, Dragon Age Wiki’nin forum kısmında 10 sene önce açılmış, “Flemeth, Andraste olabilir mi?” diye bir başlık bulunuyor. Yani Inquisition çıkmadan önce bile, Andraste ile Flemeth/Mythal arasında benzerlik kuranlar olmuş. Elbette, başta bunun Mythal ile bağlantılı olduğu düşünülmüyordu çünkü Inquisition’a kadar, Flemeth’in Mythal olduğunu (daha doğrusu, Mythal’in ruhunun bir parçasını taşıdığını) bilmiyorduk. Bugün, bu konuda çok daha fazla şey biliyoruz. Her şeyi aydınlatmaya yetmiyor ama kimi ilginç bulgular var. Gelin, bunlara bir bakalım.

Temasal Benzerlikler

Öncelikle, Mythal/Flemeth ve Andraste’nin hikayeleri tema açısından kimi ortaklıklar içeriyor. Flemeth, kocası Conobar tarafından ihanete uğruyor. Andraste, kocası Maferath tarafından ihanet uğruyor. Bunun dışında, Mythal’in uğradığı bir ihanet de var: Mythal’in katli. Fen’Harel’i intikam yoluna sokan eylem. Bu cinayetin ne koşullarda işlendiğini bilmiyoruz ama Fen’Harel bütün Evanuris’i (elf tanrılarını ve tanrıçalarını) bundan sorumlu tutuyor. Bu yüzden, Mythal’in kocası Elgar’nan’ın da ona ihanet ettiğini varsayabiliriz.

Bu üç kadını da, kocalarının ihaneti tema olarak birbirine bağlıyor. Lakin bir tek bununla kalmıyor. Mythal hem anaç bir koruyucu hem de adalet veya intikam getiren soğuk bir tanrıça olarak anılır. Yani hem şefkatli bir yanı hem de şiddetli bir yanı var. Aynı şeyi onun ruhunu taşıyan Flemeth’te de görüyoruz. Bir yandan aşırı şiddetli ve intikam yeminleri eden bir tarafı var ama bir yandan da Morrigan’ı önemsiyor. Andraste de benzer özelliklere sahip. Hem Maker’ın karısı ve ruhani bir lider, iyilik timsali bir kurtarıcı olarak anılıyor hem de Exalted March’ı başlatmış büyük bir savaşçı olarak geçiyor. Aynı Mythal gibi, şefkatli ve şiddetli tarafları var.

Bu açılardan bakıldığında, Andraste ve Mythal arasındaki temasal benzerlikler gün yüzüne çıkıyor.

Temple of Sacred Ashes

Temple of Sacred Ashes’daki mozaik.

Yukarıdaki ekran görüntüsü, Dragon Age: Inquisition’da Corypheus ile son karşılaşmamızdandır. Bu karşılaşma, Temple of Sacred Ashes’da, yani Andraste’nin küllerinin yattığı ve onun izleyicilerinin kurduğu tapınakta geçiyor. Corpyheus büyü kullanarak tapınağı göğe kaldırıyor ve tapınağın zeminine baktığımızda, bir yerde bu sembolü görüyoruz. Bu sembol, Mythal’in sembolüdür. Karşılaştırmayı kendiniz de yapabilirsiniz.

Mythal mozaiği.

Bir dakika, Temple of Sacred Ashes’ı, Andraste’nin izleyicileri kurmamış mıydı? O zaman neden Mythal sembolü burada arıyor? Burada neler oluyor? Bu soruların cevabını vermeden önce, Temple of Sacred Ashes’ın içine de bir bakalım.

Temple of Sacred Ashes’daki elf tanrısı heykeli.

Yukarıdaki heykel ve onun birebir aynıları veya benzerleri, Temple of Sacred Ashes’ın içinde bulunuyor. Peki bu bize ne anlatıyor?

Evanuris’in ejderhaya dönüşebildiğini biliyoruz ve bu yüzden kanatlı olarak resmedildikleri durumlar var. Bu yüzden, yukarıdaki heykelin bir elf tanrısı olduğu sonucuna varabiliriz ve bu sonuç doğru olur. Yukarıdaki heykelin aynısına, Dalish elfi orijininde rastlıyoruz.

Dalish orijinindeki elf tanrısı heykeli.

Tamlen (elf orijinindeki arkadaşımız), bulunduğumuz yerin bir insan yapıtı olduğunu fakat bu heykelin bir elf tanrısına ait olduğunu söylüyor. Onunla daha çok konuşunca, bu heykelin bir resmini Keeper’ın bir kitabında gördüğünü söylüyor. Eski elf tanrılarından birisiymiş ve Keeper ona “ölülerin dostu” diyormuş. Yani, bu Falon’Din oluyor.

Dragon Age: Origins’te, elfler ve insanların kadim zamanlardaki etkileşimine dair tek kanıt bu iki olay değil. Elflerin yardımını almak için Brecilian Ormanı’na gittiğimizde bulduğumuz harabeler var. Bu harabelerin içinde, bir filakterinin içine mühürlenmiş bir elf arcane warrior buluyorduk. Bu elfin anılarından gördüğümüz kadarıyla, bu yapıları insanlar inşa etmiş fakat elfler ve insanların beraber yaşamış olabileceğine dair bir takım işaretler var. Ne olduğu kesin değil çünkü yalnızlıkla geçen yüzyılların ardından, elfin anılarında büyük boşluklar var.

Bütün bu bilgilerden kesin bir sonuca varmak mümkün değil. Ancak evren dışı bazı süreçleri göz önüne alınca bir takım şeyler daha net hale geliyor. İlk Dragon Age oyunu, adı üstünde bir orijin sağlaması, yani daha geniş bir evrenin temelini atması açısından önemliydi. Diğer iki oyun, özellikle Dragon Age: Inquisition, bu evrenin üstüne çok fazla şey inşa etti. DA:O ve DA:I’yi lore açısından karşılaştırdığımızda, ilk oyun, nereye gittiği belli olmayan pek çok açık uca sahip. Üçüncü oyuna baktığımızdaysa, yine pek çok açık uç var fakat pek çoğu insanı belli bir doğrultuda yönlendiriyor. Kısacası, DA:I’de yazarların belli bir planı olduğu ve buna göre ipuçları bıraktıkları çok daha fazla anlaşılıyor. DA:O’de ise belli konseptler oturtulmuş fakat aralarındaki bağlantılar üstüne çok fazla bir şey söylenmemiş. Bunun yerine, daha sonrası dünya kurmada kullanabilecekleri bir şekilde açık bırakmışlar.

Mythal heykeli. Yine kanatlı bir elf tanrıçası sembolü.

Bu açıdan ele alınınca, şu sonuca varılabiliyor: İlk oyundan beri elfler ve insanlar arasında kadim bir bağlantı düşünülmüş fakat bunun ne olacağı konusunda kesin bir sonuca varılmamış. Ancak, üçüncü oyuna geldiğimizde, Temple of Sacred Ashes’da bulduğumuz Mythal mozaiği, bize Mythal ve Andraste arasında bir bağlantı düşünüldüğünü gösteriyor. Peki bu bağlantı ne olabilir?

Ruh Bağlama

Mythal öldürüldüğünde, ruhunun bir parçasının geride kaldığını ve bunun bir süre sonra Flemeth’e gittiğini biliyoruz. Flemeth bu ruh parçasını kendi içine alıyor ve onunla birleşiyor. Bir nevi, Anders ve Justice arasında olan birlikteliğe benziyor. Buradaki vurucu nokta, Mythal’in ruhunun başka kişilerle birleşebildiğidir.

Üçüncü oyundaki Jaws of Hakkon DLC’sinden öğrendiğimize göre, Avvar şamanları çırakken kendi bedenlerini bir ruha açıyorlar. Augur denilen bu şamanlar, çağırdıkları bir ruh ile birleşiyor. Augur büyüde ustalaşana kadar, ruh ona rehberlik ediyor ve büyü kullanmayı öğretiyor. Augur ustalaştıktan sonra, ruhla yolları ayrılıyor.

Ruhlar ve bir Augur.

Andraste’nin soyuna baktığımızda, bir Avvar olmadığını fakat Avvarların da dahil olduğu Alamarri kabilesinden geldiğini görüyoruz. Alamarri kabilesi aslında üç kabileden oluşuyor: Avvar, Chasind ve Clayne.

Bu bağlantı bize bir soru sorduruyor: acaba, ruh bağlamayı diğer Alamarri kabileleri de yapıyor muydu? Eğer öyleyse, Andraste kendi eğitimi sırasında bir ruh çağırmıştır ve bu ruhun Mythal olma şansı var.

“Bir dakika, Andraste bir savaşçı değil miydi? Büyücü olduğunu nereden çıkardın?” diye sorabilirsiniz. Andraste’nin büyücü olduğunu destekleyen birkaç kanıt var.

İlk olarak, Dragon Age: Origins’te Wynne’e hediye ettiğimiz “The Search for the True Prophet” kitabı var. Bir yangından kurtarılmışa benzediği söylenen bu kitapta, Andraste’nin bir büyücü olma ihtimalinden bahsediliyor. Muhtemelen, Chantry veya benzer mentaliteye sahip birileri, bu kitabı yakmaya çalışmış.

İkinci olarak, Dorian’ın dediğine göre, Tevinter’daki Chantry, Andraste’nin bir büyücü olduğunu söylüyormuş.

Üçüncü olarak, hikayelerin zamanla değişebildiğini ve özellikle Chantry’nin belli tarihi detayları sildiğini biliyoruz. Örneğin, Andraste’ye yardım etmiş olan, köle elf lideri Shartan’ın rolünü anlatan Canticle of Shartan’ı kutsal metinlerden çıkarıyorlar. Yani, tarihi revizyonizm adına, kendileri için kutsal olan metinleri bile değiştirebiliyorlar. Revizyonizmin diğer bir örneği, ilk engizisyonun son engizitörü olan Ameridan’ın bir büyücü ve elf olduğu gerçeklerinin tarihten silinmesidir. Chantry hem büyücülere hem de elflere karşı bir kin güdüyor ve bu amaçla tarihi revizyonizm gerçekleştiriyor. Bu sebeple, Andraste’nin bir büyücü olduğu gerçeğini tarihten silmiş olabilir.

Andraste’nin yakılışı.

Bütün bu kanıtlar, Andraste’nin bir büyücü olabileceğine işaret ediyor. Eğer gerçekten böyleyse, Mythal’i bir ruh olarak bağlamış olma olasılığı var. Bu teorinin ileride kanıtlanıp kanıtlanmayacağını bilmiyoruz. Belki bu durumu daha çok açarlar, belki de olduğu gibi bırakırlar. Ancak, her şekilde, değerlendirmeye değer ve oldukça ilginç bir durumla karşı karşıyayız. Bioware oldukça fazla bağlantı bırakmış. Bunları bir araya getirmeye ve bir resim oluşturmaya çalışmak işin en keyifli yanlarından birisi oluyor.

Not: Bu konu, uzun yıllardır oyuncuların ilgisini çekiyor derken abartmıyorum. Andraste’nin yoldaşı olan elf Shartan’ın Solas olduğuna dair ayrı bir yan-teori bile var. Buna dair en çok sunulan kanıt, Redcliffe’in chantry’sindeki bir Shartan resmi ile Solas’ın tarot kardının benzerliğidir.

Not 2: Bu yazı, bir buçuk senelik yoğun bir araştırmanın ürünlerinden birisidir. Destek olmak istiyorsanız, yorum atabilir ve paylaşabilirsiniz.

Andraste ve Evanuris Bağlantıları” için 6 yorum

  1. Dragon Age evreninden Türkçe bir şeyleri sizin yazmanız sayesinde okuyoruz. Ayriyeten Lore yazılarını büyük bir zevkle okuyorum. Yazılarının devamını bekliyorum.

    Beğen

Yorum bırakın